ההחלטה לפטר עובד צריכה להתקבל ע"י מעסיק בכובד ראש ומסיבה מוצדקת. עבור העובד מדובר על אובדן הביטחון הכלכלי שלו, דבר שיש לו השלכות רבות. לכן, נדרש מהמעסיק לנקוט בדרך מסוימת לגבי פיטורים ולא לעשות זאת באופן אימפולסיבי. אחד המהלכים שמטרתם לוודא שהפיטורים נשקלו היטב הוא שימוע לפני פיטורים. שימוע היה מקובל בעבר רק בחברות או מוסדות ציבוריים. בשל חשיבותם של פיטורים הוגנים, בשנים האחרונות השימוע הפך לזכותם של כלל העובדים, גם בשוק הפרטי. לא רק שחובתו של מעסיק לפטר עובד רק לאחר שבוצע שימוע, עליו גם לזמן את העובד לשימוע בכתב ואף לעשות זאת בהתראה של יומיים לפחות.
שימוע לפני פיטורים: כיצד להתכונן לכך?
שימוע לפני פיטורים הוא הזדמנות אחרונה עבור העובד להעלות טיעונים מדוע פיטוריו אינם מוצדקים, מדוע כדאי למעסיק להמשיך ולהעסיק אותו או לנסות וליישר איתו את ההדורים כך שהוא יוותר על פיטורים. כדי שהשימוע יהיה יעיל וימצה את הפוטנציאל שבו לשמירת מקום העבודה, כדאי לעובד להתייעץ על כך עם עורך דין, לפרט את המצב שישנו כרגע בעבודה בינו לבין המעסיק, את הסיבות לכך שהמעסיק שוקל לפטר אותו ובכלל לתת את כל הנתונים שיאפשרו לעורך הדין לבחון את המצב ולהנחות את העובד איך להתכונן לשימוע בצורה הטובה ביותר. אפשרות נוספת היא שעורך הדין ייצג את העובד בשימוע. זוהי זכות הניתנת לו במטרה שטיעוניו יועלו בצורה הברורה והחדה ביותר.
האם ניתן לפטר ללא שימוע?
שימוע לפני פיטורים הוא זכות הקבועה בפסיקה. כאמור, זכות זו ניתנה תחילה לעובדי מדינה בלבד אך בשנים האחרונות הפכה לזכותם של כלל העובדים. לכן, פיטורים ללא שימוע הם אסורים עפ"י הפסיקה ומהווים עילה לתביעה. אם עובד פוטר ללא שימוע, מומלץ לפנות לעורך דין אשר יגיש תביעה נגד המעסיק בבית הדין לעבודה או ינהל עימו מו"מ למניעת משפט אם המעסיק משתף פעולה. בין אם הפניה לעורך הדין היא לפני שימוע ובין אם בעקבות פיטורים ללא שימוע, יש לוודא שלעורך הדין יש ניסיון רב בדיני עבודה בכלל ובכל הקשור לשימוע בפרט.
משרד עו"ד קלו חורש מתמחה בדיני עבודה וצבר ניסיון רב בתחום. המשרד מייצג את לקוחותיו במקצועיות רבה מתוך מטרה לשמור על זכויותיהם. מוזמנים ליצור קשר.